Βασικοί κανόνες πυροδότησης των πυροτεχνημάτων

5 Φεβρουαρίου 201823:48

Οι πιο βασικοί κανόνες ασφαλείας για την ορθή χρήση των πυροτεχνημάτων είναι να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται πάνω στις συσκευασίες τους, να μην χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα που δεν αναγράφουν οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά, δεν φέρουν σήμανση CE ή έγκρισης κυκλοφορίας και κυρίως να μην αγοράζουμε πυροτεχνήματα από πλανόδιους πωλητές ή καταστήματα που το βασικό τους επάγγελμα δεν είναι τα πυροτεχνήματα.

Ένα από τα βασικότερα τα οποία θα πρέπει κανείς να προσέξει όταν επιλέξει να «φωτίσει» τον ουρανό με πυροτεχνήματα είναι να ελέγξει περιμετρικά 100m (ακόμα και σε γειτονικές εκτάσεις και χωράφια) ότι δεν υπάρχουν πεύκα, ξερά χόρτα, σκουπίδια και άλλα εύφλεκτα υλικά. Η τοποθέτηση του κουτιού των πυροτεχνημάτων θα πρέπει να γίνει σε στέρεο έδαφος, σε κατακόρυφη θέση με τα βελάκια προς τα πάνω. Στηρίξτε το κουτί πλευρικά με δύο τσιμεντόλιθους ή σακιά με άμμο χωρίς να καλύπτεται το πάνω μέρος του. Ανάβουμε το φιτίλι και απομακρυνόμαστε. Ιδανικό είναι να τοποθετήσουμε το κουτί των πυροτεχνημάτων σε ταράτσα, στην παραλία, ή σε μεγάλο κήπο.

Μπορεί για κάποιους να είναι αυτονόητο, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα πυροτεχνήματα είναι μόνο για εξωτερικούς χώρους και πρέπει να χρησιμοποιούνται μακριά από παιδιά και από ζώα, να χρησιμοποιείται μόνο από ενηλίκους άνω των 18 ετών. Καλό θα είναι να υπάρχει απόσταση ασφαλείας από άτομα – ψηλά κτίρια 30m. Απαιτείται απόσταση ασφαλείας από πεύκα και ξερά χόρτα 50m. Δεν τα χρησιμοποιούμε σε περίπτωση ανέμων άνω των 4 μποφόρ. Σε περίπτωση μη ενεργοποίησης του πυροτεχνήματος, το συλλέγουμε μετά από 30 λεπτά και το  επιστρέφουμε στο κατάστημα.

Μην προσπαθήσετε να το ξανανάψετε. Φυλάσσεται σε μέρη χωρίς υγρασία και μακριά από εστίες φλόγας και θερμές επιφάνειες. Την ώρα που ανάβετε το φιτίλι μην τοποθετείτε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας πάνω από το κουτί. Απόσταση τουλάχιστον 50m μακριά από δασικές εκτάσεις. Το τοποθετούμε πάντα κατακόρυφα, με κατεύθυνση προς τα πάνω και χωρίς κλίση.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]