Τα προεκλογικά “παραμύθια” για την σύνδεση της Περιφέρειας με το φυσικό αέριο

9 Δεκεμβρίου 201814:18

“Μεγάλα ειδησεογραφικά sites σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάνουν αναφορά στη σύνδεση έξι πόλεων της Περιφέρειάς μας με το φυσικό αέριο και στην εκδήλωση που διοργανώσαμε για το έργο στην Ξάνθη”, με αυτό το σχόλιο ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος αναφέρθηκε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για την σχετική ημερίδα στην Ξάνθη.

Δεν θα αναφερθούμε στην επιτυχία της όπου τα κουλουράκια του castering περίσσεψαν τελικά, αλλά στο κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο. 

Καταρχήν, σε μια τόσο σημαντική ημερίδα, ας δούμε ποιοι ήταν ομιλητές, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Στεφανία Μωσσέ, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Βασίλης Πιτσινίγκος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Νίκος Κόκκινος και ο Διευθυντής Έργων της ΔΕΔΑ κ. Αυγουστίνος Σγουράκης.

Όλοι οι παραπάνω, μπορούν να τεκμηριώσουν πως θα γίνει ένα τέτοιο έργο, όμως πως θα πληρωθεί δεν ήταν κανείς εκεί για να εξηγήσει, και δεν ήταν γιατί οι απαντήσεις είναι σκληρές.

Καταρχήν, μαθηματικά κάτι δεν βγαίνει στο τρίγωνο, πόσα λεφτά θα διατεθούν, σε πόσα σημεία θα πάει, και κυρίως, σε ποια σημεία θα πάει. Ο περιφερειάρχης σας παλιός πρατηριούχος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι κέρδος στο καύσιμο δεν υπάρχει αν δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα.

Έτσι θα έπρεπε με σαφήνεια να εξηγήσει, σε πόσες οικίες και σε πόσες και ποιες επιχειρήσεις θα πάει το φυσικό αέριο. Δεν γίνεται να στηθεί δίκτυο φυσικού αερίου αν δεν πάει σε βιομηχανικές περιοχές. Και εδώ τίθεται το ερώτημα, σε ποιες βιομηχανικές περιοχές, στις εγκαταλελειμμένες της Περιφέρειας;

Στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη με βιομηχανική δραστηριότητα, με 1,5 εκ καταναλωτές σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, και το φυσικό αέριο λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων αναγκάσθηκε να επεκταθεί. 

Όμως αυτό που δεν έχει λάβει υπόψη ο Περιφερειάρχης -καθόλου παράξενο – είναι πως η επέκταση όπως την ονειρεύεται θα δημιουργήσει πολίτες και επιχειρηματίες δύο ταχυτήτων. Αυτοί που μέσα στις πόλεις θα απολαμβάνουν την ζεστασιά των διαμερισμάτων, και οι επιχειρηματίες που θα απολαμβάνουν την τιμή του φυσικού αερίου και ο απέναντι που δεν θα περνά ο …σωλήνας, την απαγορευτική τιμή του πετρελαίου.

Αμφιβάλλουμε πολύ αν προτεραιότητα στην περιοχή είναι να πέσουν λεφτά σε δίκτυα που δεν θα προσφέρουν κανένα οικονομικό κέρδος σε εταιρείες φυσικού αερίου, εκτός αν, το επιτρέψει η περίφημη ¨Ζώνη” στα πλαίσια της ανάπτυξης και της ευημερίας της Θράκης

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]