Μουσείο Καπνού Καβάλας – Ένα μουσείο που αξίζει της προσοχής μας

5 Ιουλίου 201321:54

Για πάρα πολλά χρόνια η Καβάλα ήταν γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο ως “πόλη του καπνού”, γνωρίζοντας μια μοναδική οικονομική ανάπτυξη.

Για πάρα πολλά χρόνια η Καβάλα και οι κάτοικοί της ζούσαν από την παραγωγή και το εμπόριο του καπνού.

Τα περισσότερα από τα εργατικά δικαιώματα που απολαμβάνουν (για όσο καιρό μπορούν ακόμα να τα απολαμβάνουν, ελέω τρόικας) οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα θεσπίστηκαν έπειτα από τους αγώνες των Καβαλιωτών καπνεργατών.

Τα χρόνια έχουν περάσει, πλέον, και ο καπνός δεν παίζει πια πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ζωή της Καβάλας. Ωστόσο η ιστορία παραμένει, τόσο στις μνήμες όσων καπνεργατών βρίσκονται ακόμα εν ζωή, τόσο στις δεκάδες καπναποθήκες που παραμένουν όρθιες στην πόλη μας, όσο και στο Μουσείο Καπνού.

Ένα μουσείο που ιδρύθηκε το 2003 και συνεχίζει να διατηρεί άσβεστη την ανάμνηση μιας άλλης εποχής, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την προβολή που θα έπρεπε και -κυρίως- δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την στήριξη πολλών φορέων.

Με την ευκαιρία του διεθνούς συνεδρίου “Ο δρόμος του καπνού” που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Καβάλα, το KavalaPress.gr βρέθηκε στο Μουσείο Καπνού και σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα που θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν της Καβάλας. Ένα παρελθόν για το οποίο όλοι πρέπει να είμαστε περήφανοι και όλοι πρέπει να το διατηρήσουμε. (ευχαριστούμε θερμά την ξεναγό Χριστίνα Σπύρογλου για την παρουσίαση των εκθεμάτων του Μουσείου Καπνού)

Το Μουσείο Καπνού βρίσκεται στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9, δίπλα από τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας Καβάλας, και είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 1 το μεσημέρι για το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]