Μακάριος Λαζαρίδης: «Οι Έλληνες της οικουμένης αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής προοπτικής»

26 Φεβρουαρίου 202120:15

Τον τρόπο με τον οποίο η εξωτερική μας πολιτική αποκτά την απαραίτητη δομή και υποδομή, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο ευέλικτη, δυναμική και αποτελεσματική, εξήγησε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο νέος οργανισμός του Υπουργείου των Εξωτερικών, όπως είπε, «αναβαθμίζει, επικαιροποιεί, εξορθολογίζει, διορθώνει, καινοτομεί. Δίνει στο υπουργείο τα εργαλεία να μπορεί να κάνει τη φωνή της χώρας πιο ισχυρή».

Ο κ. Λαζαρίδης ζήτησε να εξετάσει η Κυβέρνηση την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να συμμετέχει και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Κατά την άποψη μου δε νοείται ΕΣΕΠ χωρίς τη συμμετοχή του πολιτικού προϊσταμένου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και επιτρέψτε μου να κάνω ένα ακόμα βήμα προς την λειτουργική ορθότητα. Με δεδομένη τη σύγχρονη γεωπολιτική πολυπλοκότητα, θα είχε νόημα και η κατά περίπτωση συμμετοχή στο ΕΣΕΠ τόσο του Υπουργού Οικονομικών όσο και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας».

Ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε στην «ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων με τους Έλληνες της Διασποράς», την οποία χαρακτήρισε «εκπεφρασμένη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης. Και έχει ήδη πάρει το δρόμο της με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Για τη Νέα Δημοκρατία οι Έλληνες της οικουμένης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής προοπτικής. Που δυναμώνει ακόμα περισσότερο και αποτυπώνεται στο σύνθημα: ελληνική ομογένεια – εθνική οικογένεια».

Το παρόν σχέδιο νόμου, υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης, «σε αντίθεση με πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος, αποπνέει και το δέοντα σεβασμό τόσο στο εξαιρετικό έμψυχο προσωπικό του Υπουργείου των Εξωτερικών όσο και στην ίδια τη διαδικασία που το αναβαθμίζει. Οι περιπέτειες του Οργανισμού που είχαν ξεκινήσει την εποχή Κοτζιά – τότε που στο Υπουργείο όλα τα σκίαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, κατά κοινή ομολογία των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ. Τότε που έφερνε ο Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Οργανισμό σε δόσεις στη Βουλή».

Ο νέος Οργανισμός, σημείωσε, «αποπνέει το νέο δυναμισμό στην εξωτερική πολιτική μας. Επανατοποθετεί τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη, με ανανεωμένο εθνικό αποτύπωμα. Δίνει τη δυνατότητα στη σύγχρονη, δημοκρατική, ελληνική πολιτεία να παρέμβει πολυδιάστατα στη διεθνή σκακιέρα».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr