Και οι εργαζόμενοι της ΒΛΦ κατά του TAP – Ζητούν παραιτήσεις οι Αμερικάνοι;

26 Φεβρουαρίου 201819:50

Στις 20 Νοεμβρίου 2016 γράφαμε το άρθρο με τίτλο Και όμως, η Καβάλα είναι ικανή να σταματήσει τον TAP και εξηγούσαμε τους λόγους για τους οποίους το έργο είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει προβλήματα. Η εκτίμηση αυτή δεν είχε να κάνει με μαντικές ικανότητες που διαθέτουμε αλλά από την νέα πολιτική της Κοινοπραξίας και με την αλλαγή της ομάδας στο επικοινωνιακό τμήμα. Από τις πρώτες επαφές που είχαν μαζί μας ήταν προφανές ότι η Κοινοπραξία είχε μια αλαζονική στάση η οποία έκανε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση. Εξάλλου αυτός ήταν και ο λόγος που η Hellas Press Media αρνήθηκε να συμμετέχει στην διαφημιστική καμπάνια του TAP.

Ήταν θέμα χρόνου αυτή η στάση της Κοινοπραξίας να προσκρούσει στα σοβαρά προβλήματα. Η πολιτική της να κάνει επικοινωνία (διαφημίσεις στα ΜΜΕ) όπου μπαίνουν οι σωλήνες θεωρώντας ότι έτσι δεν θα δημοσιοποιηθούν προβλήματα, τα ανταποδοτικά χωρίς διαβούλευση και κάθετα αρνητική στάση στα Τενάγη δημιούργησαν ένα απίστευτα αρνητικό κλίμα. 

Οι Αμερικάνοι θα ζητήσουν παραιτήσεις;

Η επικεφαλής του ΤΑΠ στην Ελλάδα κ. Κ.Παπαλεξανδρή ήρθε για να αλλάξει το ήδη αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί αλλά και να σώσει την Κοινοπραξία από ένα θέμα σοβαρό το οποίο ακόμα δεν έχει απαντηθεί από την εταιρεία όσες φορές και να το θέσαμε. Εξάλλου η κ. Κ.Παπαλεξανδρή ήρθε στην Ελλάδα με τις ευλογίες των Αμερικάνων οι οποίοι βλέπουν ένα έργο στο οποίο στηρίζουν ολόκληρη ενεργειακή πολιτική – και είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας – να σκαλώνει σε κάποιες αντιδράσεις οι οποίες είχαν σχεδόν  λυθεί με την προηγούμενη επικοινωνιακή ομάδα της Κοινοπραξίας

Η επικεφαλής του ΤΑΠ στην Ελλάδα κ. Κ.Παπαλεξανδρή

Η παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στα έργα του TAP κατέδειξε σε όλους, τοπική αυτοδιοίκηση , Κοινοπραξία και πολιτική ηγεσία ότι το έργο δεν θα το αφήσουν να “σκοντάφτει” σε μικροπροβλήματα πράγμα που δεν έγινε κατανοητό από όλους

Η παρέμβαση των εργαζομένων της Kavala Oil που θα φέρει την σύγκριση με την Energean

Ένα είναι σίγουρο, η Energean Oil δεν θα ήθελε με κανέναν τρόπο αυτή την στιγμή να εμπλακεί στο θέμα ακόμα και ως σύγκριση. Η εταιρεία άντεξε την “κολάση” των μειωμένων τιμών, παρέμεινε στην Καβάλα, ξεκινάει νέο επενδυτικό πρόγραμμα και έχει πλέον παρουσία σε σημαντικές περιοχές του πλανήτη. Μάλιστα η χρηματοδότηση της από την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα) έγινε με τους κανόνες της EBRD που ακολούθησε η Energean πιστά σε αντίθεση με τον TAP που η τράπεζα τα προσπέρασε (καθεστώς Αζέρων, Ανταποδοτικά , Περιβαντολλογικά).

Πριν λίγες ημέρες η Enegrean Oil παρουσίασε στην Καβάλα το νέο της επενδυτικό πρόγραμμα – Μάλιστα αυτό έγινε την ίδια ημέρα που συνέβη και η πρώτη γεώτρηση στον Πρίνο

Επίσης, η Κοινωνική Ευθύνη της εταιρείας είναι τόσο έντονη στην Καβάλα όπως και η ασφάλεια των δραστηριοτήτων της που πλέον είναι απίθανο να μην χρησιμοποιηθεί ως σύγκριση μετά και την παρέμβαση των εργαζομένων της Kavala Oil στο πλευρό των αγροτών της Καβάλας

Γιατί είναι καταλυτική η παρέμβαση των εργαζομένων της ΒΦΛ

Στο άρθρο μας για την παρέμβαση των εργαζομένων της Kavala Oil στο πλευρό των αγροτών είχαμε σημειώσει ότι σημαντική θα είναι και όταν γίνει η υποστήριξη των εργαζομένων της ΒΦΛ, και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στο μυαλό της κοινωνίας έχουν ταυτιστεί με αγωνιστές που κέρδισαν μέσα από τους αγώνες τους και την προσπάθεια τους. Εργαζόμενοι που δεν τα παράτησαν και δικαιώθηκαν.

Φωτογραφίες τους δίπλα σε κινητοποιήσεις αγροτών στα Τενάγη, κείμενα τους καθώς και δικές τους κινητοποιήσεις για το θέμα, είναι πέρα από σίγουρο ότι δεν θα φέρουν σε δύσκολη θέση μόνο την Κοινοπραξία αλλά και την τοπική πολιτική σκηνή

Οι “μπαρουτοκαπνισμένοι” εργαζόμενοι της ΒΦΛ είναι θα είναι μια ποιοτική βοήθεια στον αγώνα των αγροτών

Η ανακοίνωση τους για τον TAP:

Καθώς τα «αντισταθμιστικά οφέλη»  όσον αφορά την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στην περιοχή μας έχοντας μικρή χρονική διάρκεια τελειώνουν, αυτό που θα απομείνει από την  διέλευση του αγωγού ΤΑΠ είναι η μείωση της καλλιεργούμενης γης η οποία αφορά γη υψηλής παραγωγικότητας.

Στα Τενάγη Φιλίππων (στην ευρύτερη περιοχή των Κρηνίδων) η προκαλούμενη πολύχρονη ζημιά λόγω της απώλειας παραγωγικής γης δεν αντισταθμίζεται με την αποζημίωση της γης αυτής.

Ο ΤΑΠ στερεί συστηματικά το αναφαίρετο δικαίωμα από τις επόμενες γενιές να ασχοληθούν με ένα από τα αρχαιότερα επαγγέλματα – την αγροτική καλλιέργεια- που ικανοποιούν τις βασικές μας ανάγκες όπως η τροφή.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει ώστε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν τον πρώτο λόγο. Την Εθνική πολιτική την χαράζει η κυβέρνηση κι όχι ο ΤΑΠ. Τις βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις θα τις υποστούμε όλοι μας.

Έτσι, δίπλα στον αγωνιζόμενο Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας, κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας, συντασσόμαστε για μια εναλλακτική χάραξη της όδευσης του αγωγού, διαφορετικά η κατασκευάστρια εταιρία θα βρει κι εμάς απέναντί της.

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]