Οι νέοι της Περιφέρειας ΑΜΘ απορρίπτουν, πλέον, το «όνειρο» του Δημοσίου

18 Μαΐου 201311:48

Απροθυμία των νέων να εργαστούν στο Δημόσιο αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά σε δείγμα 515 ατόμων, σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας.

Οι ερωτηθέντες (νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών) εκτιμούν ότι για την ελληνική κρίση φταίει το ίδιο το πολιτικό σύστημα και όχι κάποιοι τρίτοι, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία και το ΔΝΤ.

Για την προσωπική τους επαγγελματική πορεία απορρίπτουν κατηγορηματικά τη δυνατότητα πρόσληψης στο δημόσιο, γεγονός που προκαλεί έκπληξη στους ερευνητές οι οποίοι σημειώνουν πως ενδεικτικό του μέχρι πρότινος ενδιαφέροντος για το δημόσιο ήταν η υποβολή 100.000 αιτήσεων για 8.500 θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ το 2008.

«Η έρευνα που έγινε σε 515 άτομα από την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, διαψεύδει τον μέχρι τώρα μύθο της νεανικής ανωριμότητας» επισήμανε ο Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Ο ίδιος εξήγησε πως ενώ η επικρατέστερη τάση στην Ελλάδα σήμερα αποδίδει τα κακώς κείμενα στο εξωτερικό, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία, οι νέοι επιδεικνύουν υψηλά ποσοστά ωριμότητας θεωρώντας υπεύθυνο το εγχώριο πολιτικό σύστημα.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο Λέκτορας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργος Γαλανός, το δεύτερο σημείο που προκάλεσε αίσθηση στους πανεπιστημιακούς που διεξάγουν την έρευνα ήταν η απροθυμία των νέων να εργαστούν στο δημόσιο καθώς θεωρούν ως μοναδική λύση το να ανοίξουν τη δική τους καινοτόμο επιχείρηση.

Κατά τα άλλα, η έρευνα που παρουσιάστηκε και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει πως οι νέοι:

  •     σε ποσοστό 75% εκτιμούν ότι η λύση στην κρίση θα προέλθει μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση,
  •     θεωρούν ότι σε τρία χρόνια η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί,
  •     ζητούν την αλλαγή του πλέγματος των ανθρώπων που κυβερνούν ώστε να έρθουν σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών,
  •     πιστεύουν ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας,
  •     σε ποσοστό 75 με 80% σκέφτονται να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες ενώ
  •     δηλώνουν ως πρώτη χώρα προτίμησης τη Γερμανία και ακολουθούν η Γαλλία, οι σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ.
«Η πρόκληση της νέας γενιάς είναι να επιδιώξει να αλλάξει όσα μας οδήγησαν ως εδώ» τόνισε, κατά τον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας που σχολίασε ότι δεν ήταν τα προβλήματα της οικονομίας που επηρέασαν τους υπόλοιπους τομείς αλλά η σύνδεση της οικονομίας με το κράτος που έφτασε την κοινωνία στο σημείο να θεωρεί κορόϊδα αυτούς που ήθελαν να καινοτομήσουν. Για τις δράσεις που προωθεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς με στόχο την υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας μίλησε η εκπρόσωπός της, Ιωάννα Μεγγρέλη. Ειδικότερα αναφέρθηκε στον διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας, το πρόγραμμα παροχής νομικής βοήθειας για νέους, το πρόγραμμα «κανείς δεν μένει εκτός» για την αντιμετώπιση προβλημάτων στέγασης και τις έρευνες που διεξάγονται σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr