Γιατί βαμβακοσατέν;

5 Φεβρουαρίου 201823:54

Για να μάθουμε για το βαμβακοσατέν θα πρέπει πρώτα να πούμε 2 λόγια για το σατέν.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, το σατέν δεν είναι ύφασμα αλλά τρόπος ύφανσης. Αυτό σημαίνει πως διάφορα υφάσματα μπορούν να υφανθούν σαν σατέν, όπως το polyester, το ραγιόν, το μετάξι και, στην περίπτωση του βαμβακοσατέν, το βαμβάκι. Η ύφανση σατέν δίνει σ’ ένα ύφασμα μια χαρακτηριστική γυαλάδα (η οποία διαφέρει από ύφασμα σε ύφασμα π.χ. στο polyester είναι πολύ πιο έντονη από το βαμβάκι), μια πολύ απαλή υφή και υψηλό αριθμό κλωστών.

Το βαμβακοσατέν λοιπόν, είναι βαμβάκι, υφασμένο με τη τεχνική του σατέν. Δεν μπορεί όμως οποιοδήποτε βαμβάκι να υφανθεί με αυτή τη τεχνική. Για να δημιουργηθεί ένα βαμβακοσατέν ύφασμα, θα χρειαστεί το καλύτερο κομμάτι του βαμβακιού, ο ανθός δηλαδή, απαλλαγμένος από τον μίσχο και τα φύλλα. Οι ίνες μετέπειτα μερσεριώνονται, δηλαδή μουλιάζουν σε υδροξείδιο του νατρίου και μετά ξεπλένονται με ένα διάλυμα εξουδετερωτικών οξέων και μ’ αυτό τον τρόπο αποκτούν τη γυαλάδα και την απαλότητα του βαμβακοσατέν υφάσματος και γίνονται και πολύ πιο δεκτικές στη βαφή, που σημαίνει πως τα βαμβακοσατέν υφάσματα είναι πολύ πιο ανθεκτικά στο ξεθώριασμα και την αλλοίωση του χρώματός τους.

Μετά τη μερσερίωση, οι ίνες υφαίνονται με την τεχνική του σατέν για να καταλήξουν μετά στο βαμβακοσατέν ύφασμα που αγαπάμε! Γιατί το αγαπάμε όμως τόσο πολύ και τι το ξεχωρίζει απ’ το απλό βαμβάκι ή το βαμβάκι περκάλι; Πάμε να δούμε τους λόγους:

1. Η αίσθησή του: Όσοι έχουν αγγίξει ποτέ βαμβακοσατέν ύφασμα, αντιλαμβάνονται αμέσως τη διαφορά στην υφή από τα άλλα υφάσματα. Απαλό και λείο, είναι πραγματικά ένα απ’ τα πιο ευχάριστα στην αίσθηση υφάσματα που υπάρχουν.

2. Η πυκνότητά του: Το βαμβακοσατέν ύφασμα θα πρέπει να έχει πάνω από 200 κλωστές/τ.μ. κάτι που το κάνει αρκετά πυκνότερο από τα απλά βαμβακερά υφάσματα. Να θυμάστε πως όταν συγκρίνουμε υφάσματα δημιουργημένα απ’ την ίδια πρώτη ύλη (πχ. βαμβακερά με βαμβακερά, μεταξωτά με μεταξωτά κ.λπ.) ο αριθμός των κλωστών/τ.μ. είναι ένας πολύ καλός δείκτης ποιότητας. Όσο πιο πολλές κλωστές, τόσο πιο καλό το ύφασμα.

3. Η προσαρμογή του στο περιβάλλον: Το βαμβακοσατέν έχει την ιδιότητα να είναι πιο δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες και να μην κρατάει το κρύο τους χειμερινούς, σε αντίθεση με το
 απλό βαμβάκι, που τείνει να κρατάει το κρύο τον χειμώνα.

4. Η ευκολία του στο σιδέρωμα: Λόγω του υψηλού του αριθμού κλωστών/τ.μ. το βαμβακοσατέν θεωρείται ένα βαρύ ύφασμα. Εξαιτίας του βάρους του λοιπόν, οι ζάρες τείνουν να εξαφανίζονται με το άπλωμα μετά το πλύσιμο κι έτσι χρειάζεται ένα ελαφρύ ή ακόμα και καθόλου σίδερο αν το μαζέψετε και το διπλώσετε κατευθείαν.

5. Η αντοχή του: Εξαιτίας της ειδικής του επεξεργασίας, είναι πολύ πιο ανθεκτικό στον χρόνο από τα απλά βαμβακερά υφάσματα και κρατάει πολύ καλύτερα το χρώμα του, χωρίς να ξεθωριάζει.

Αυτοί οι λόγοι λοιπόν κάνουν το βαμβακοσατέν το βασιλιά των βαμβακερών υφασμάτων. Αν είστε κι εσείς λάτρεις του βαμβακοσατέν ή σας εξάψαμε την περιέργεια και θέλετε να το δοκιμάσετε, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο και δείτε την ποικιλία σχεδίων του Spitishop σε βαμβακοσατέν προϊόντα!

ΕΔΩ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]