200 ελαιόδεντρα αντιστέκονται στον ΤΑΡ

26 Φεβρουαρίου 201718:09

Ο Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου, θα ξεκινήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη μέχρι το 2020, δήλωσαν οι υποστηρικτές του  στις 23 Φεβρουαρίου, παρά τον κίνδυνο καθυστερήσεων που εμφανίστηκαν σε αυτό το εγχείρημα το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Οι πολιτικοί και οι υπουργοί οι οποίοι συναντήθηκαν στο Μπακού υποστήριξαν την αξία 40 δις $ και την έκταση 3.500 χλμ αλυσίδας αγωγών, η οποία αποτελεί ένα βήμα προς τον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ένατη κατά σειρά αναβολή της εκδίκασης των προσφυγών εναντίον του TAP στο Συμβούλιο της Επικρατείας δημιουργεί ερωτηματικά και θέτει υπό αμφισβήτηση την ομαλή εξέλιξη της κατασκευής του έργου καθώς φαίνεται ότι η EBRD δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει το έργο αν δεν αποφανθεί το ΣΤΕ.

Αλλά ο αργός ρυθμός των εργασιών στην περιοχή Puglia της Ιταλίας και η αυξανόμενη ανησυχία για την ικανότητα του Αζερμπαϊτζάν να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προσφοράς φυσικού αερίου – που αντιμετωπίζει εγχώρια ελλείμματα – έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη στο έργο.

Οι χορηγοί προσπάθησαν να απαλύνουν τις ανησυχίες. Ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα δήλωσε ότι οι εργασίες για να απομακρυνθεί ένα σημαντικό εμπόδιο για τον TAP στη νότια Ιταλία – ένα άλσος με πάνω από 200 αρχαία ελαιόδεντρα – θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου).

Τα δέντρα στέκονται ως το τελευταίο εμπόδιο στην καλύτερη μέχρις στιγμής απόπειρα της Ευρώπης να αποκτήσει πρόσβαση σε νέους προμηθευτές φυσικού αερίου. Οι τοπικές αρχές επιθυμούν ο αγωγός να δρομολογηθεί ξανά μακριά από το άλσος, το οποίο περιλαμβάνει δέντρα τα οποία θεωρούνται ότι είναι πάνω από 400 ετών.

«Δεν υπάρχουν προβλήματα με την κατασκευή του ιταλικού τμήματος του αγωγού TAP» δήλωσε ο Καλέντα στους δημοσιογράφους στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίεφ δεσμεύτηκε να παραδόσει το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στην ώρα του, δηλώνοντας ότι οι καθυστερήσεις είναι απαράδεκτες, αν και ακόμη και φάνηκε να αφήνει αιχμές για την καθυστέρηση από την Ιταλία.

«Κάποιος μπορεί να αναζητήσει δικαιολογίες σε οικολογικά προβλήματα, αλλά είμαι σίγουρος ότι όλα τα οικολογικά πρότυπα γίνονται απολύτως σεβαστά και το έργο θα παραδοθεί εγκαίρως», δήλωσε ο Αλίεφ. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ Maroš Šefčovič δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν σε εξέλιξη για την επαναφύτευση των δέντρων εγκαίρως.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]